vBleiswyk

Lijst van publicaties van Pieter van Bleiswyk

(1724 - 1790)


Pieter kwam uit een aanzienlijk Delfts geslacht en studeerde rechten in Leiden. Zijn proefschrift is echter een wetenschappelijke onderbouwing van de hydrostatische stabiliteit van dijken. Het is voor zover bekend het eerste werk waarin de hydrostatica van waterkeringen uitgewerkt wordt. Na zijn promotie heeft hij vooral politiek werk gedaan, en is raadspensionaris geworden. Omdat hij een prinsgezind politicus was kwam er in 1787 een einde aan zijn politieke carrière. Hij bleef echter aan als curator van de Universiteit van Leiden tot zijn (kinderloze) dood in 1790.
Meer info via:

klik op de titel voor de publicatie

De link leidt naar een metadata bladzijde op de TU repository, Google Books, of elders, waar de pdf gedownload kan worden. In sommige gevallen wordt de pdf direct gedownload.
Publicaties gemerkt met * zijn gescand, maar nog niet opgenomen in de online repository. Het origineel is beschikbaar bij (klik op logo voor reservering): link naar het boek in Delpher (scan met hoge resolutie)
Klik op de organisatienaam voor een overzicht van alle publicaties van deze organisatie
Klik op de onderwerpnaam voor een overzicht van alle publicaties over dit onderwerp
Klik op de projectnaam voor een overzicht van alle publicaties over dat project
datum org titel project onderwerp bron
1745 Leiden Specimen physico-mathematicum inaugurale de Aggeribus quod annuente deo ter opt. max. (proefschrift Leiden) dijken Johannes le Mair, Leiden (is vertaald door Jan Esdré)