Gerrit Hendrik van Mourik Broekman

(1875 - 1948)


(Vianen 26 aug. 1875 - Voorburg 12 mrt. 1948), ingenieur, hoogleraar, schilder. Werkte, na in 1897 te zijn afgestudeerd aan de PS te Delft, korte tijd bij GW van Rotterdam en vele jaren in Argentinië. Werd in 1901 hoogleraar in Santiago en vervolgens adviseur van de Chileense regering. Werd in 1924 benoemd tot hoogleraar waterbouwkunde aan de TH in Delft en schreef bij zijn inauguratie Enige beschouwingen over het water als bron van energie. Schreef daarnaast talrijke artikelen in tijdschriften en was ook een erkend schilder van portretten en landschappen. Ontving in 1936 een eredoctoraat van de Universiteit van Gent.
Meer info via:

Illustratiebron: biografisch woordenboek van Nederland

Voor een kaart met locaties van alle publicaties van deze auteur klik hier

Publicaties digitaal beschikbaar via het Trésor der Hollandsche Waterbouw

klik op de titel voor de publicatie
De link leidt naar een metadata bladzijde op de TU repository, Google Books, of elders, waar de pdf gedownload kan worden. In sommige gevallen wordt de pdf direct gedownload. Als er een bibliotheek-logo staat is het origineel is beschikbaar bij deze bibliotheek (klik voor reservering). geeft link naar het boek in Delpher (of vergelijkbare viewer). opent een kaartje met de locatie.
Klik op de organisatienaam voor een overzicht van alle publicaties van deze organisatie. Klik op de onderwerpnaam voor een overzicht van alle publicaties over dit onderwerp. Klik op de projectnaam voor een overzicht van alle publicaties over dat project
datum org titel project onderwerp bron
1915 Ingenieur De Werken van het Yeso-meer waterkracht De Ingenieur jrg 30, 1915, no 5, 30-01-1915
1924 Delft Eenige beschouwingen over het water als bron van energie waterkracht Inaugurale rede, uitgave Waltman