A. den Doolaard

(1901 - 1994)


(pseudoniem van Cornelis Johannes George Spoelstra; roepnaam: Bob; Zwolle 7 feb. 1901 - Hoenderloo 26 juni 1994), journalist, romanschrijver. Werkte aanvankelijk als boekhouder bij een aardoliemaatschappij. Maakte sinds 1927 als journalist vele reizen en werkte tijdens de Tweede Wereldoorlog in Engeland bij de radio. Debuteerde in 1926 als dichter, verwierf bekendheid met reisverhalen en frisse romans die de weerslag vormden van zijn onbedwingbaar avontuurlijke zwerflust. Zijn in journalistieke stijl geschreven boeken werden in verschillende talen vertaald. Als medewerker van de Dienst Droogmaking Walcheren (1944-1947) schreef hij Het verjaagde Water (1947), een reportage over de droogmaking van Walcheren nadat de dijken in 1944 om strategische redenen gebombardeerd waren. Deze roman, die achtmaal herdrukt werd, is in 2001 bewerkt en van annotaties voorzien door K.d'Angremond en G.J.Schiereck. Zie ook: J.J.Dronkers, H.A.Ferguson, E.J.A.M. Hoornik, P.Ph.Jansen, J.Th.Thijsse en P.A.van de Velde.
Meer info via:

Illustratiebron: Wikimedia Commons- 1945, bij het Nollegat (Anefo, Nat. Archief)

Voor een kaart met locaties van alle publicaties van deze auteur klik hier

Publicaties digitaal beschikbaar via het Trésor der Hollandsche Waterbouw

klik op de titel voor de publicatie
De link leidt naar een metadata bladzijde op de TU repository, Google Books, of elders, waar de pdf gedownload kan worden. In sommige gevallen wordt de pdf direct gedownload. Als er een bibliotheek-logo staat is het origineel is beschikbaar bij deze bibliotheek (klik voor reservering). geeft link naar het boek in Delpher (of vergelijkbare viewer). opent een kaartje met de locatie.
Klik op de organisatienaam voor een overzicht van alle publicaties van deze organisatie. Klik op de onderwerpnaam voor een overzicht van alle publicaties over dit onderwerp. Klik op de projectnaam voor een overzicht van alle publicaties over dat project
datum org titel project onderwerp bron
1946 RWS-DDW Walcheren komt boven water Gedenkboek van de drooglegging Walcheren, uitgave van De Bezige Bij,